Cookiebanners: waarom zijn ze belangrijk?

Op 17 december 2019 werd er een boete opgelegd van 15.000 euro aan jubel.be omdat ze de gegevensbeschermings- en cookieregels hebben overtreden. Jubel is niet de eerste website die een boete heeft gekregen en zal ook niet de laatste zijn.

Met deze korte anekdote wil ik aantonen dat het belangrijk is om up-to-date te zijn met de cookiewetgeving.

Ik zie online nog veel onjuiste cookiebanners voorbijkomen. Ik vertel je daarom graag meer over cookies en de cookiebanner, zodat je de fout van jubel en de boete van 15.000 euro vermijd!

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine tekstbestanden die door een website op het apparaat kunnen worden geplaatst waarmee je een website bezoekt. Hierin wordt informatie opgeslagen die gedurende je bezoek wordt onthouden en bij een volgend bezoek ook weer wordt herkend.

Er zijn verschillende soort cookies en die hebben elke een ander doel:

 • Functionele cookies zijn noodzakelijk om je website beter te laten functioneren. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld de loginfunctionaliteiten of welke items er in de winkelmand geplaatst zijn.
 • Analytische cookies word gebruikt om statistieken bij te houden. Dit bevat bijvoorbeeld bezoekerstatistieken, hoeveel keer een blog gelezen word, de regio waar de bezoeker zich vestigt of een webpagina op mobiel of desktop word bekeken. Je krijgt namelijk een beter inzicht van je webpagina.
 • Tracing cookies worden geplaatst op één of meerdere websites om gebruikers te identificeren. Aan de hand van deze informatie kan er een profiel opgebouwd worden met informatie over je interesses. Zo krijg je gepersonaliseerde advertenties weergegeven.
 • Marketing cookies word gebruikt om surfgedrag van je bezoekers vast te leggen. Het houd je marketingactiviteiten bij, denk aan de Facebookpixel, Google Analytics code en andere codes die je gegevens bijhouden voor marketing doeleinden. Aan de hand van deze data zal er gerichte aanbiedingen aangeboden worden.

Je kan de cookies ook verder onderverdelen in first-party cookies en third-party cookies.

 • First-party cookies zijn cookies die door de website zelf geplaatst worden. Deze cookies worden gebruikt om de website te verbeteren. Je kan die vergelijken met de functionele cookies.
 • Third-party cookies zijn cookies die door derden geplaatst worden. Denk hierbij aan de marketing cookies.

Welke cookies zijn verplicht en welke niet?

Je hebt een cookiemelding nodig wanneer je toegang krijgt tot de gebruiker zijn persoonsgegevens.

Er zijn twee cookies waarbij je geen toestemming van de gebruiker nodig hebt. Dat zijn de noodzakelijke cookies en de analytische cookies. Met dat ze geen persoonsgegevens verzamelen van de website gebruiken hoeft er ook geen toestemming gevraagd te worden.

Voor de tracing cookies en marketing cookies is het wel noodzakelijk om toestemming te vragen met dat er persoonsgegevens zal bijgehouden.

Ik zal ook een paar situaties geven waar een cookiemelding verplicht is:

 • Live chat
 • Hotjar
 • Facebook pixel
 • Google Analytics
 • Synchroniseren van gegevens
 • Remarketing

Hoe maak ik een goede cookiemelding?

Nu weet je wanneer je een cookiemelding moet plaatsen op je website maar weet je ook hoe een goede cookiemelding eruit ziet? Hier zijn een paar criteria waar je cookiemelding moet aan voldoen:

 • Hij moet ervoor zorgen dat er geen cookies geplaatst worden voordat de juiste toestemming is gekregen.
 • Een duidelijke opt-out mogelijkheid zodat de gebruiker die zijn toestemming gegevens geeft, op elke moment zijn keuze kan intrekken.
 • Je mag de mensen niet de toegang tot je site ontzeggen als ze niet akkoord gaan met het gebruik van cookies.
 • Hij moet duidelijk en informatief zijn.
 • Mensen moeten ten allen tijden hun gekozen voorkeur weer kunnen wijzigen.
voorbeeld cookiebanner van de website Talking Media
Voorbeeld cookiebanner van Talking Media

Wat is de levensduur van cookies?

De informatie die opgeslagen is van de gebruiker mogen niet langer worden bewaard dan het beoogde doel te bereiken. Dat betekent dat de informatie die gebruikt werd voor het doel verwijderd moet worden wanneer het niet langer nodig is.

Er zijn situaties waar het niet mogelijk is om de cookies of metabestanden te verwijderen. Het cookiebeleid moet duidelijk uitleggen hoe de cookies of metabestanden kunnen verwijderd worden, door expliciete interventie van de bezoeker van de website.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig met je cookiebanner, Google Analytics, website, sociale media,…. Aarzel niet en contacteer mij!